Северният плаж в Бургас започва активна подготовка за предстоящия туристически сезон от 10 април. От тази дата започват дейностите по разстилането на временните пясъчни диги. Поетапно ще започне разстилане на пясъка по цялата ивица, обезпаразитяване на плажа, поставяне на рампи за хора с увреждания и други съоръжения и екстри. От 15 май започва подготовка на спасителните постове.  

По предварителен план плажът ще бъде открит за първите туристи с нов облик и пълна готовност на 20 май. От тогава Северната ивица ще бъде обезпечена с медицинско обслужване и водно спасяване. На 1 юни ще бъде даден официален старт на сезона.  Спасителите ще бъдат оборудвани с нови и по-модерни радиостанции, за да имат непрекъсната връзка помежду си, с моторни лодки и спасителен джет, които за минути могат да покрият периметъра на цялата ивица при необходимост, както досега. Осигурен е модерен медицински пункт, сключени са договори с професионален медицински екип и двама реаниматори от София. Имаме собствена линейка с пълно и най-модерно оборудване. Осигурено е постоянно дежурство на реаномобил с шофьор. Имаме готовност да поставим мобилни екипи спасители и преди 20 май, ако метеорологичните условия са благоприятни за плаж и ако се окаже, че има много подранили плажуващи.

Северната ивица тази година отново ще се охранява от служители на частна охранителна фирма, които ще бъдат в помощ срещу евентуални кражби и вандалски прояви. Със същата цел ще функционира и 24-часово видеонаблюдение, което бе въведено още миналото лято. Модерната система отново ще следи денонощно за инциденти, вандали и джебчии на Северния плаж в Бургас. Бургаският плаж е първият по цялото ни Черноморие, който разполага с „видеоочи”. При сигнал от наблюдателните устройства ще се отзовава и полицията.

Най-новият проект на наемателя на Северната ивица в Бургас Атанас Атанасов е за изграждане на канализация на плажа. В канализационната система, одобрена от отговорните институции ще бъдат свързани всички заведения по ивицата, както и санитарните възли.

Ще има още съблекални, душове и мивки. Химическите тоалетни от миналия сезон са демонтирани, а на тяхно място ще изградим нови санитарни възли с течаща вода – отделни дамски и отделни мъжки. Ще поставим контейнери за разделно събиране на отпадъците. Подготвяме шезлонги и чадъри, като ще бъде спазено изискването за 50 % свободнa зонa на ивицата. Зоната ще бъде обозначена с табели с надпис, че е безплатна. Тя ще е свободна за разполагане на плажните аксесоари на посетителите и собствени чадъри.

За хората с увреждания ще бъдат изградени три специализирани тоалетни, по международен стандарт. Те ще разполагат с падащи плотове и ще могат да се използват също от майки с бебета, тъй като са удобни за повиване и смяна на памперси. На Северния плаж ще се поставят и три подстъпа към ивицата за инвалидни колички, които са задължително условие на "Синия флаг". Ще има обособена зона, на която ще бъдат поставени специални чадъри за туристи с увреждания. Започната е процедура за изграждане на пътеки, които да стигат чак до морето, за да могат плажуващите в неравностойно положение да се придвижват без проблем до водата. Решението е свързано с новите стандарти на “Синия флаг”. Това лято ще бъде закупен и специализиран плаващ стол за хора с увреждания, за да създадем абсолютен комфорт и безопасност при влизане в морето на трудно подвижни туристи. При влизане във водата те ще бъдат придружавани от асистент и спасител, след като бъдат прегледани щателно от медицинско лице с цел да се гарантира тяхната безопасност. Така Северният плаж ще бъде единствен по българското Черноморие, който ще предлага тази уникална екстра и то напълно безплатно в унисон със социалната политика на наемателя.

Стопанисващата фирма „Бургас Бийч” се грижи целогодишно за чистота на Северния плаж. Всеки ден без изключение през летните месеци ще работи специализирана почистваща машина, която пресява и филтрира пясъка от твърди частици и отпадъци. Осигурени са и екипи за ръчно почистване. „Бургас бийч” гарантира, че до старта на новия летен сезон плажът ще бъде в най-чистия си вид и в перфектно състояние. Няколко дни преди официалното откриване на “Сезон 2013” пясъчната ивица ще бъде обезпаразитена, за което ще уведомим гражданите с информационни табели.

За спортуващите ще бъдат изградени и осигурени 3 волейболни игрища и 1 футболно, 3 трибуни за фенове, 3 кътове за децата, които ще се ползват безплатно. За най-малките ще има и атракцион върху плаваща платформа в морето.

Планираме да инсталираме радиоточки по ивицата, които ще излъчват програмата на общинското радио. Радиоточките ще бъдат използвани в случай на изгубени деца или изгубени и намерени вещи.   

Всички летовници могат да бъдат спокойни, че мястото, на което ще плажуват ще бъде с блестяща инфраструктура, чисто и безопасно. Плажът отново ще е атрактивно и уютно място за плажуващите, за разходка, спорт и развлечения.

Новост на ивицата този сезон са информационни табла, които ще дават сведения за качеството на морската вода. И този сезон за гостите на плажа ще бъде осигурен безплатен интернет, което вече стана традиция. От миналата година камери предават на живо видеокартина по протежение на цялата ивица. В сайта на „Бургас Бийч” може да се наблюдава онлайн всичко, което се случва на плажа от всяка точка на света. Сайтът това лято отново ще информира за моментната температура и влажност на въздуха, както и за скоростта на вятъра.

Отличието „Син флаг”, което очакваме да вземем през май, ще бъде не само приз за Северната ивица, но и една от емблемите на Бургас. Нашият град го заслужава, защото не случайно Бургас бе обявен за втори път за “Най-добър град за живеене”. Всички подобрения, които се правят по ивицата в момента са с цел да се създадат възможно най-добри условия за туристите и жителите на Бургас.

Към всички новини
 

Авторски права (c) 2012 на Бургас Бийч ООД. Всички права запазени. Репродукцията на цели или части от изображенията без изрично писмено разрешение от Бургас Бийч ООД е забранена.