Северният плаж в Бургас е сред фаворитите за престижното екоотличие "Син флаг", установиха първите за годината проверки. Пясъчната ивица е единствената в страната, към която няма никакви забележки и препоръки. Наемателят "Бургас Бийч" вече заяви своята кандидатура за "Син флаг". Общо 11 са претендентите за международното отличие. Комисията ще заседава в Дания в края на април, а през месец май ще стане ясно и кои плажове са номинирани. Плажовете се сертифицират от международно жури. В него влизат представители на Екологичната програма и Световната туристическа организация към ООН, Европейския съюз за опазване на крайбрежията и др.

Представителите на "Синия флаг", които пристигнаха в Бургас останаха впечатлени от инвестициите,  които се правят на Северния плаж и от усилията, които се полагат за хората в неравностйно положение. Ивицата е с най-много екстри и е абсолютен фаворит в надпреварата. За хората с увреждания тук се изграждат три специализирани тоалетни, по международен стандарт. Те ще разполагат с падащи плотове и могат да се ползват от майки с бебета. На Северния плаж ще се поставят и три подстъпа към ивицата за инвалидни колички, които са задължително условие на "Синия флаг". Съвсем скоро предстои да бъде въведено и изискването тези пътеки да стигат чак до морето, за да могат хората с увреждания да се придвижват без проблем. "Ще направим всичко, което е небходимо, за да се чувстват всички посетители добре. В момента работим върху проект за изграждане на канализация на плажа - нещо, което се прави за първи път у нас. Химическите тоалетни от миналия сезон ще бъдат демонтирани, а на тяхно място ще изградим 14 санитарни възела с течаща вода и климатизация. Ще поставим и контейнери за разделно събиране на отпадъците", заяви наемателят Атанас Атанасов.

Новост на ивицата този сезон са метростанция за измерване скоростта на вятъра и информационни табла, които ще дават сведения за качеството на морската вода. И този сезон за гостите на плажа ще бъде осигурен безплатен интернет, а камери ще предават на сайта на „Бургас бийч” онлайн всичко, което се случва на ивицата. Сайта ще информира за моментната температура и влъжност на въздуха, както и за скоростта на вятъра. И този сезон за гостите на плажа ще бъде осигурен интернет. Отличието „Син флаг”, което очакваме да вземем през май, ще бъде не само приз на Северната ивица, но и една от емблемите на Бургас, допълни наемателят.

 

Към всички новини
 

Авторски права (c) 2012 на Бургас Бийч ООД. Всички права запазени. Репродукцията на цели или части от изображенията без изрично писмено разрешение от Бургас Бийч ООД е забранена.