Разстилането на временните пясъчни диги, които бяха издигнати през зимните месеци на Северния плаж в Бургас започва на 8 април. Дигите бяха издигнати с цел да се предпази ивицата от вълните. Допълнителният положителен ефект е, че разместването на пясъчните пластове има санитарна роля и действа пречистващо на ивицата.

Фирмата стопанисваща северната ивица заявява най-отговорно, че действията във връзка с изграждането на дигите са абсолютно законни и нарушение няма. Временните диги по никакъв начин не навреждат на морската флора и фауна. Първо - практиката е често срещана в Европа с цел предпазване от унищожителното действие на вълните. Диги се изграждат и на плажовете в Обзор, Слънчев бряг, Поморие и др.

Второ-  избутването на пясъка от брега към сушата е с цел възстановяване на отнетия от морето пясък и подход за хигиенизация и подобряване качеството на пясъчната ивица. Действията от страна на „Бургас бийч” са свързани и с отговорността по запазването на европейската екологична награда „Син флаг” към която бургаския плаж се стреми.

Бурните вълни през зимата постепенно “изяждат” бреговата ивица и отнемат пясъка. Ако не се изградят защитни диги, има реална опасност само след няколко години Бургас да остане без нито една педя плажна ивица, както се случва сега със северния плаж в Приморско.

Дигите на плажа в Бургас бяха издигнати във времето, когато плажът не се използва от туристи и граждани. Със специализирана техника бе избутан пясък от морето към сушата, тъй като нивото на пясъка бе изравнено с нивото на водата. Принципът на работа е от определено разстояние от брега да се избута пясък, който на по-късен етап ще бъде употребен отново. Целта е долните пясъчни пластове да се качат отгоре, а тези които са били отгоре- да минат на тяхно място. Защо? Вълните, които излизат на сушата, носят в себе си водорасли, органични вещества, черупки на миди и др. Веднъж излезли на сушата и под влияние на слънчевите лъчи, започва процес на гниенето им. Именно тези процеси влошават качеството на пясъка и това може да доведе до нежелани алергични реакции при малки деца и хора с чувствителна кожа. След новото наслагване изгребаният слой ще бъде разстелен обратно на мястото му. Действията се явяват като задължителни за добрата хигиена на плажа. Всички подобрения, които се правят по ивицата са единствено и само с цел да се създадат възможно най-добри условия за туристите и жителите на Бургас. Разстилането на пясъка ще започне на 8 април и броени дни по-късно ивицата ще стане още по-хубава от тази, която всички помним.

Към всички новини
 

Авторски права (c) 2012 на Бургас Бийч ООД. Всички права запазени. Репродукцията на цели или части от изображенията без изрично писмено разрешение от Бургас Бийч ООД е забранена.