14-членна комисия на международното екодвижение "Син флаг" пристига на инспекция в Бургас. Експертите ще проверяват под лупа дали Северната плажна ивица отговаря на високите критерии за международното отличие. 15 февруари е датата, на която стартират проверките, съобщи наемателят на Северния плаж Атанас Атанасов. Неговият екип вече работи усилено, за да покрие всичките 32 критерия, необходими за номинацията "Син флаг". Изискванията са в няколко аспекта и засягат екологичното образование и информация, качеството на водата, чистотата на пясъка и морето, екологосъобразното управление, безопасност и услуги. Най-новият проект на наемателя е за изграждане на канализация на плажа. В канализационната система, одобрена от отговорните институции ще бъдат свързани всички 10 заведения по ивицата, както и санитарните възли.

Северният плаж в Бургас се сдоби за първи път с пилотен „Син флаг" през юли миналата година. Ивицата получи флага в аванс, със статут на пилотен, тъй като изключително активно се прилагат изискванията на световната организация, а многократните проверки досега показват, че Северния плаж е изпълнил стриктно за кратко време всички изисквания. Сега предстоят отново тежки процедури по оценяване спазването на международните критерии, а целта е пилотната награда да бъде заменена със стандартния „Син флаг". Атанасов гарантира, че до старта на новия летен сезон плажът ще бъде в най-чистия си вид. Всички бургазлии и летовници могат да бъдат спокойни, че мястото, на което ще плажуват отново ще бъде с блестяща инфраструктура, чисто и обезопасено. И това лято бургаския Северен плаж ще бъде под видеонаблюдение, ще има осигурен безплатен интернет достъп, безплатно ще се ползват всички игрища. Активната подготовка на плажната ивица за сезона ще започне в края на месец април, обеща наемателят Атанас Атанасов.

Към всички новини
 

Авторски права (c) 2012 на Бургас Бийч ООД. Всички права запазени. Репродукцията на цели или части от изображенията без изрично писмено разрешение от Бургас Бийч ООД е забранена.