Симеон Чилибонов и Дани Моралес се подготвят за Олимпиада 2016, когато футволей ще бъде официална дисциплина в олимписките игри. Това издадоха бургаските футболни величия на турнира по футволей, който се проведе на новите спортни игрища на плаж «Бургас-север» през уикенда. Основният спонсор на турнура е концесионерът «Бургас бийч» ЕООД, който за втора поредна година подкрепя новата плажна мания. 

Двойката Чилибонов-Моралес, очаквано спечели първо място на турнира «Футволей Бургас бийч». На второ място се нареди двойката Светльо Филипов и Венелин Дамянов, а трети са Георги Петков и Илиян Чилибонов. Класираните на първите три места са бивши професионални футболисти, което показва, че на този етап те се справят по-добре от останалите спортисти. 

Общо 13 двойки се включиха в оспорваната надпревара, в която на волейболна мрежа играха с топка без да имат право да забиват с ръце. Много волейболисти също участваха в турнира «Футволей Бургас бийч», но бразилският спорт се оказа труден за тях. Сред волейболистите бяха Мартин Пенев, Иван Станев, Андрей Николов, гребецът Николай Мъмрицов и други.

Футволеят е създаден в Бразилия на легендарния плаж Копакабана от Октавио де Моралес през 1965 г. В Бургас започва да се практикува едва миналата година от футболните легенди Симеон Чилибонов и Дани Моралес. Последният е бразилец и преди да дойде да играе в Бургас има стотина мача в Бразилия, в които е играл срещу имена като Роналдиньо, Ривалдо и други звезди. Чилибонов и Моралес успяват да запалят волейболистите на плажа в Бургас и вече масово се практикува футволей.

Сега ни остава надеждата, че първите олимпийски шампиони по футволей ще бъдат бургазлии. Тогава бразилците ще сменят Копакабана с Бургас-север.

Източник и снимки: gramofona.com 

Към всички новини
 

Авторски права (c) 2012 на Бургас Бийч ООД. Всички права запазени. Репродукцията на цели или части от изображенията без изрично писмено разрешение от Бургас Бийч ООД е забранена.